“De les van Welch: zoek een 360-graden mentor!”

De Makers van Morgen/Opinie/“De les van Welch: zoek een 360-graden mentor!”

Ik spreek regelmatig ondernemers die helemaal niet blij zijn met de continue disruptie die het internet veroorzaakt. Diep in hun hart zouden ze het liefst zien dat het wereldwijde web er nooit was gekomen. Maar helaas pindakaas, online zakendoen wordt alsmaar belangrijker.

De tijd dat je naar school ging, soms een vervolgstudie deed en dan klaar was, ligt ver achter ons. Tegenwoordig moet je continu leergierig zijn, alle ontwikkelingen in je vakgebied blijven volgen én voortdurend openstaan voor nieuwe game changes.

Lang geleden heb ik mogen samenwerken met Jack Welch, toen CEO van General Electric, destijds het meest waardevolle bedrijf ter wereld en volgens Forbes de beste manager van de vorige eeuw. Onder de 300 duizend medewerkers van GE verplichtte Jack alle managers ouder dan 40 een mentor te zoeken. Liefst iemand die veel jonger was, niet bij GE werkte en in een andere subcultuur leefde.

Als zestiger gaf Jack het goede voorbeeld met mentoren van een jaar of twintig. Dankzij hen zag hij al midden jaren negentig hoe gevaarlijk het internet voor GE zou kunnen worden maar ook welke enorme kansen het kon bieden. Welch leerde zijn mentoren alles over het managen van een bedrijf met vestigingen in meer dan 100 landen. Leermeester en leerling inspireerden én leerden van elkaar. ‘360 Graden mentoring’ noemde hij dat.

Jack zag zo al snel in dat in plaats van alleen maar een los product te verkopen bijbehorende onderhoudsabonnementen veel meer geld konden opleveren. Hij verlaagde GE’s prijzen en kreeg daardoor veel meer klanten, die hij vervolgens lucratieve langetermijncontracten aanbood.

Het is mede aan Jack Welch z’n jonge mentoren te danken dat de vliegtuigmotoren van GE al decennia lang permanent online zijn en vanaf elke plek ter wereld kunnen worden uitgelezen. Zo kunnen ze veel goedkoper worden onderhouden dan in de ‘oude economie’. Resultaat: tevreden (en dus terugkerende) klanten. En forse winsten.

Een goeie ondernemer wil altijd leren en ziet veranderingen vooral als kansen. Jack en zijn mentoren begrepen dat al heel veel vroeg maar zijn opvolgers helaas niet. General Electric, ooit het grootste bedrijf ter wereld wordt binnenkort in drie separate relatief kleine ondernemingen gesplitst. Ik vraag me dan af: heeft het management niet naar de mentoren geluisterd? Of is het gewoon niet voldoende met de tijd mee gegaan?

Ruud Hendriks

Ruud Hendriks is innovator met hart en ziel; hij is co-founder van Startupbootcamp, een accelerator die in 21 steden in 16 landen jaarlijks meer dan 200 startende ondernemingen intensief begeleidt, en medeoprichter van Innoleaps dat corporates helpt te innoveren en groeien als een startup. Hendriks was grondlegger van Sky Radio, Radio 10 en RTL Nederland en 8 jaar lid van de raad van bestuur van Endemol. Hij presenteerde radio en televisie bij de NOS, Veronica, AVRO, RTL en BNR Nieuwsradio. Hendriks is (indirect) aandeelhouder in ruim duizend bedrijven en daarnaast commissaris bij Invest-NL.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!