Theo Blommestijn en David Lucassen

“Kijk voor talent ook buiten de eigen branche”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Kijk voor talent ook buiten de eigen branche”

Theo Blommestijn richtte ruim 35 jaar geleden in Voorburg Installatiebedrijf Blommestijn, dat met name badkamers en keukens installeert voor particulieren. Zo rond z’n 70e ging Theo op zoek naar een opvolger. Die vond hij in David Lucassen, maar niet op de plek waar hij had gedacht.  

Waar liepen jullie tegenaan?

“In de bouwcrisis ging ik van zes medewerkers naar één. Ik had geen opvolger en zonder iemand die het bedrijf overnam, had ik mijn bedrijf moeten verkopen. Dat zou betekenen dat mijn medewerker zijn baan verloor, mijn vaste klanten onthand raakte en ik een hoop kapitaal moest vernietigen. De monteurs die ik na de crisis aannam bleken onvoldoende gemotiveerd om mijn bedrijf over te nemen. De één begon om kwart over vier al zijn gereedschap op te ruimen, de ander wilde buiten kantooruren niet gestoord worden door klanten. Op een bedrijfsovernamedag kwam ik tweehonderd oude mannen tegen en twee jongere. Dat was wel een teken aan de wand. Om mijn bedrijf voort te zetten, moest er haast wel een wonder gebeuren.”

Wat heb je daarop verzonnen?

“Ik hield mijn ogen open voor mensen van buiten de branche. Ik kende David Lucassen, omdat hij zijn huis aan het verbouwen was en voor specialistische loodgieterswerk steevast bij ons aan klopte. Hij werkte als meubelmaker, maar zag geen toekomst in het bedrijf waar hij in loondienst was. Door mij raakte hij geïnteresseerd in installatietechniek. Toen hij hoorde dat ik een opvolger zocht, hebben we een aantal goede gesprekken gevoerd.”

Hoe ging dat in de praktijk?

“David zegde zijn baan op en ging met me meelopen. In de avonduren volgde hij de opleiding eerste monteur werktuigkunde installaties niveau 3. Nu zit hij in de VOF en neemt hij al een groot deel van de klanten voor zijn rekening. Hij heeft het heel serieus opgepakt en probeert het als zij-instromer zelfs extra goed te doen. Hij wil met de juiste papieren de zaak overnemen, dus gaat nu ook de nodige erkenningen halen. We vinden het allebei belangrijk dat het bedrijf lid kan blijven van Techniek Nederland, maar ook dat Blommestijn het bekende vakmanschap blijft uitstralen naar de klanten.”

Wat moet je ervoor doen?

“Voor David is een EVC-procedure (Erkenning van Verworven Competenties) gestart. Zijn ervaringskennis wordt dan naast de vakbekwaamheidseisen voor de erkenningsregelingen gelegd. Is die voldoende, dan krijgt hij het Ervaringscertificaat en een bewijs van vakbekwaamheid. Daarmee kan hij een aanvraag indienen bij InstallQ voor bedrijfserkenning voor gas- en leidingwaterinstallaties.”

Wat levert het op?

“Ik krijg veel complimenten over de manier waarop hij werkt en over zijn inzet. Voor mij is nu wel bewezen dat het belangrijkste niet is dat mensen al meteen de juiste diploma’s hebben. Maar dat ze de wil hebben om zich in te zetten voor de klant en voor de zaak. Dat ze de wijsheid snappen van het tegeltje dat al jaren bij mij aan de muur hangt: ‘Als je meer wilt bereiken dan een ander, moet je er meer voor doen’. Als dat instromend van de zijlijn gebeurt, prima. Daar is niks mis mee.”

Dus, netto een aanrader?

“Als ik niet open had gestaan voor zij-instromers, had ik mijn installatiebedrijf voor een habbekrats moeten verkopen. Gelukkig vond ik David en is de voortzetting van het bedrijf nu verzekerd.”

Tips voor collega’s die in zo’n situatie zitten?

“Besef dat je meer hebt aan iemand die gemotiveerd is dan aan iemand met een berg diploma’s die constant op zijn horloge kijkt.”

Zo’n 40 procent van zij-instromers mist een stuk basiskennis, maar Techniek Nederland wil dat gat opvullen en zorgen dat de kennis in de branche door om- en bijscholing op peil blijft. De website van het Servicepunt Arbeidsmarkt Mobiliteit (SAM) geeft antwoord op meeste vragen over in- en zijstroom en kan ook helpen bij het vinden en screenen van potentiële werknemers. Op de site van EVC Centrum Nederland staat informatie over hoe zij-instromers zonder vakdiploma’s toch hun vakbekwaamheid kunnen aantonen.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!