Slimme QR helpt blinden en slechtzienden met winkelen

De Makers van Morgen/Slimme QR helpt blinden en slechtzienden met winkelen

Als je niet of nauwelijks kunt zien, is shoppen een uitdaging. Hoe weet je waar je bent in de supermarkt? En hoe navigeer je van de bloemkool naar de wijn? Met die vraag gingen blindeninstituut Batiméusfonds, Stichting Accessibility en supermarktketen Albert Heijn naar de HAN in Arnhem. Daar verzonnen ze een slimme tech-oplossing.

Foto: Erik van ‘t Hullenaar.

De onderzoeksvraag kwam terecht bij Gé Custers, student Communication en Multimedia Design aan de HAN, en een aantal studiegenoten. Gé: “Je kunt je voorstellen dat winkelnavigatie voor blinden en slechtzienden niet vanzelf gaat. Om dat gemakkelijker te laten verlopen, hebben we toen bedacht om QR-codes op de grond te plaatsen. Daar scan je overheen met je telefoon, waarna deze je precies vertelt waar je bent en wat je hier kunt vinden.”

Handig met de smartphone

Dat klinkt gemakkelijk, maar om die QR-codes te vinden moet een blinde of slechtziende nog steeds met zijn telefoon aan de slag. Volgens Gé is dat echter geen probleem. “We hebben dit uitgebreid getest met blinden en slechtzienden. Daarin viel meteen al op dat de meeste van hen heel handig zijn met de smartphone en met allerlei specialistische apps. Daarbij zijn de QR-codes bewust behoorlijk groot en worden ze heel makkelijk opgepikt.”

Praktisch betekent dat: smartphone pakken, camera richten op de vloer, code scannen en vervolgens de gesproken informatie beluisteren. “Het werkt heel goed en de technologie is er natuurlijk al lang; wij hebben vooral de nieuwe toepassing bedacht”, aldus Gé.

Concept ligt klaar

De QR-code voor winkelnavigatie is een leuk voorbeeldje van hoe techniek het leven beter maakt – al is het maar voor heel specifieke doelgroepen. Het idee dateert van twee jaar geleden; hoe staat het er inmiddels voor? Gé: “Wij hebben deze klus gedaan als schoolproject. Toen die klaar was, moesten we snel weer verder met iets anders. Het idee is nog niet concreet in de praktijk toegepast. Maar het concept ligt klaar; daar zouden veel mensen écht mee geholpen zijn.”

Meer weten? Kijk op gecusters.nl/imd.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!