“Installeren? Dat kan de klant straks gewoon zelf”

De Makers van Morgen/Opinie/“Installeren? Dat kan de klant straks gewoon zelf”

Ik behoor tot de bevoorrechten met een tweede huis in een gebied zonder mobiel netwerk en met tergend traag internet. Heerlijk stressvrij, maar ook ‘n tikje gevaarlijk: in noodsituaties kan ik niet of nauwelijks hulpdiensten bereiken. Vandaar dat ik sinds een jaar of anderhalf, a raison van 95 euro, bovenaan de wachtlijst sta van geïnteresseerden voor Elon Musk’s Starlink.

Starlink is een netwerk van duizenden laaghangende kleine satellieten die zelfs mensen ‘aan het einde van de wereld’ gaan voorzien van supersnel internet zonder ‘latency’. Die moeten nog wel even geduld hebben: het bedrijf kan nu nog maar vijfduizend schotels per maand produceren en de belangstelling is overweldigend. Starlink gaat direct concurreren met de grote telecomspelers en kabelaars.

Zoals General Motors zich pas veel te laat realiseerde dat Tesla de markt voor elektrische auto’s openbrak, zo ligt er nu bij Ziggo en KPN volgens mij nog niemand wakker van Starlink. Ik rij al jaren Tesla. Omdat er maar 16 bewegende onderdelen in mijn Model S zitten zie ik vrijwel nooit een garage. Die heten bij Tesla ‘service centres’ want gesleuteld wordt er nog maar zelden. Starlink gaat daarin nog een stapje verder. De benodigde schotel en router zijn zo simpel te installeren en uit te richten dat daarvoor geen specialist meer nodig is. Zelfs ik met mijn twee linkerhanden zou dat klusje moeten kunnen klaren. En mocht er iets misgaan, dan wordt de boel op afstand softwarematig even aangepast.

Daar gaat de installateur bij mij in het dorp dus weinig werk aan hebben. In een wereld waarin software steeds meer hardware gaat vervangen zullen consumenten sowieso steeds vaker zelf hun installatie kunnen doen. Een slim installatiebedrijf houdt daar nu al rekening mee. Dat focust zich vooral op zaken die mensen zoals ik nooit zelf voor elkaar kunnen krijgen. Neemt daarvoor steeds vaker met plezier een dedicated softwarespecialist in dienst. En volgt intussen op de voet hoe innovatieve nieuwe concurrenten het aanpakken. Want geen enkele ondernemer vindt het leuk om op een dag te constateren dat z’n firma gestaag naar de rand van de afgrond beweegt.

Dit soort processen verloopt altijd via hetzelfde patroon: eerst is er te weinig interesse in innovaties, dan worden nieuwe concurrenten niet serieus genomen, en pas veel te laat komt het moment dat men zich realiseert dat die niet meer in te halen zijn.

Een gewaarschuwd installateur telt voor twee.

Ruud Hendriks

Ruud Hendriks is innovator met hart en ziel; hij is co-founder van Startupbootcamp, een accelerator die in 21 steden in 16 landen jaarlijks meer dan 200 startende ondernemingen intensief begeleidt, en medeoprichter van Innoleaps dat corporates helpt te innoveren en groeien als een startup. Hendriks was grondlegger van Sky Radio, Radio 10 en RTL Nederland en 8 jaar lid van de raad van bestuur van Endemol. Hij presenteerde radio en televisie bij de NOS, Veronica, AVRO, RTL en BNR Nieuwsradio. Hendriks is (indirect) aandeelhouder in ruim duizend bedrijven en daarnaast commissaris bij Invest-NL.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!