Vliegende windturbines oogsten ‘next level’ schone energie

De Makers van Morgen/Vliegende windturbines oogsten ‘next level’ schone energie

Hoog-rendement windenergie winnen op grote hoogte? Slimme technici en goede ideeën maken het mogelijk! De specialisten van branchegenoot Batenburg spelen een sleutelrol in de realisatie van revolutionaire ‘vliegende windturbines’.

Het principe is simpel: hoger in de lucht heeft de wind vrij spel en blaast die krachtiger. Dat bracht wijlen duurzaamheidsprofessor Wubbo Ockels op het idee van windenergie uit vliegers. De Nederlandse kitesurf-pionier Richard Ruiterkamp ontwikkelde dat idee door op basis van zweefvliegtuigen en richtte daarvoor in 2008 Ampyx Power op. Inmiddels ontwikkelt deze Haagse scale-up geavanceerde drones om windenergie mee te oogsten op honderden meters hoogte. Deze zijn met dunne Dyneema kabels verbonden aan kleine grondstations met een lier en een generator. Dankzij hun high-lift ontwerp creëren huidige prototypes al een trekkracht tot 4,2 ton of meer, die via de generator wordt omgezet tot 150 kW power.

Slimme elektronica

De technici van Batenburg Industriële Elektronica ontwikkelen en produceren de PCB-printplaten voor de drones en de grondstations. Die maken de communicatie mogelijk tussen beide en zorgen voor de bediening van de actuatoren (besturing) van de drones, die daarmee volledig autonoom kunnen vliegen.

Dit concept is toepasbaar op land en op zee. Veelbelovend, vindt ook de Europese Commissie, die het initiatief financieel ondersteunt. Ampyx Power verwacht in 2027 een 1 MW-systeem te introduceren en dat later door te ontwikkelen tot zelfs 10-15 MW. Vanaf 2032 wil het zo jaarlijks meerdere gigawatturen duurzame energie opwekken.

Eerste real life tests

Het jaar 2022 wordt spannend voor de samenwerkende pioniers achter deze nieuwe vorm van ‘hoog-rendement vliegende windturbines’. Komende maanden richten de pioniers een testlocatie in Ierland in, waar de nieuwste AP-3 drone voor het eerst in actie zal komen in een volledig representatieve operationele omgeving. De verwachting is dat het ‘airborne wind energy’-systeem onder alle weersomstandigheden goed zal functioneren én energie zal opwekken. Als de testen in Ierland goed verlopen, komt de marktintroductie van deze door Batenburg gesteunde innovatieve duurzame technologie een belangrijke stap dichterbij.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!