Zendmasten: We kunnen niet zonder, maar hoe werken ze?

De Makers van Morgen/Podcast/Zendmasten: We kunnen niet zonder, maar hoe werken ze?

Je komt ze werkelijk overal tegen: zendmasten. Maar wat doen die eigenlijk? Wat zit erin? Hoe belangrijk zijn ze in ons dagelijkse leven? En hoe vervang je een antenne op 50 meter hoogte? Karlijn Meinders neemt je mee naar (en in!) een duizelingwekkend hoge telecommast in Radio Kootwijk.

Toen de telecommast in Radio Kootwijk een tijdje geleden een belangrijke upgrade kreeg, kon presentatrice Karlijn Meinders daar live bij zijn. Op een historische plek, midden op de Veluwe: vanaf hier liep vanaf 1918 de communicatie tussen Nederland en Nederlands-Indië. In de Tweede Wereldoorlog hielden de Duitsers via deze locatie zelfs nog contact met hun beruchte U-boot vloot.

Vandaag de dag is deze plek midden in de natuur nog steeds een belangrijke ‘telecom-hotspot’. Mensen die hier als dagrecreant komen wandelen, fietsen, mountainbiken of hardlopen willen toch af en toe een appje kunnen sturen of kunnen bellen. Voor de lol of – nog veel belangrijker – in geval van nood. Via de antennes in deze masten kun je vanuit de wijde omtrek direct 112 bellen.

Daarvoor zijn betrouwbare masten nodig met de nieuwste antennetechniek. Stijn Pol en François Dieckhaus VolkerWessels Telecom vertellen wat allemaal komt kijken bij het plaatsen, onderhouden en/of upgraden van een telecommast en de bijbehorende antennes; er wordt vaak op grote hoogte gewerkt en het werk vraagt om enorme precisie. Ook organisatorisch is een strakke planning noodzakelijk, zodat de communicatie zo kort mogelijk stilligt.

De operatie aan de mast in Radio Kootwijk in deze podcast betreft ombouw tot 5G-zendmast; typisch een klus waar beide heren in deze periode vrijwel dagelijks druk mee zijn. Karlijn Meinders mag bij het plaatsen van de antennes zelfs even mee naar boven in het ‘bakkie’ van de hoogwerker. Op 54 meter hoogte zit ze met haar neus bovenop de techniek én heeft ze een adembenemend uitzicht. Hoe dat is? Je beleeft het mee in deze podcast! 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!